Parama dėkojame




gynimoRusija penktadienį paskelbė, kad likviduoja žymią teisių gynimo grupę – Sacharovo centrą, Kremliui tęsiant savo griežtą susidorojimą su liberalių pažiūrų organizacijomis, kurios kvestionuoja oficialųjį naratyvą, taip pat ir dėl Maskvos karo Ukrainoje.

Maskvos miesto teismas pareiškime nurodė, kad nusprendė likviduoti prieš beveik tris dešimtmečius pradėjusį veikti Sacharovo centrą dėl, jo vertinimu, neteisėto konferencijų ir parodų rengimo.

Nobelio premijos laureatui, teisių gynėjui Andrejui Sacharovui atminti skirta grupė nuo pat jos įkūrimo 1996-aisiais surengė šimtus diskusijų, parodų ir kitų renginių.

2015 metais tūkstančiai žmonių čia susirinko atiduoti paskutinės pagarbos opozicijos politikui Borisui Nemcovui, kuris buvo nužudytas netoli Kremliaus.

Balandį organizacijai teko palikti savo istorines patalpas.

Kremliaus kritikai teigia, kad valdžios institucijos vis labiau griežtina susidorojimą su kitaminčiais, dauguma opozicijos veikėjų sėdi už grotų arba buvo priversti palikti savo šalį, o pagrindinės teisių gynimo grupės yra uždarytos.

Sausį teismas taip pat nurodė uždaryti seniausią Rusijos žmogaus teisių organizaciją – Maskvos Helsinkio grupę.

Tuo tarpu organizaciją „Memorial“, kuri įsitvirtino kaip vienas svarbiausių pilietinės visuomenės ramsčių, Rusijos valdžios institucijos išformavo 2021 metų pabaigoje, keli mėnesiai iki Vladimiras Putinas pasiuntė karius į Ukrainą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode